У заморожених суцвіттях броколі, що експортувались з Польщі виявили мікроби хлорпірифосу.
Про це повідомляє головне управління Держпродспоживслужби у Закарпатській області.
“Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області доводить до відома про отримання інформаційного повідомлення системи RASFF від 05 червня 2023 року № 2023.3251-fup 2 стосовно виявлення хлорпірифосу у заморожених суцвіттях броколі, що експортувались з Польщі (постачальник: Prosto Frosto Sp. z o.o., Katowice) до України (отримувач: ПП «Здоровий продукт», вул. Тростянецька 47/154, м. Київ, 02175), – йдеться у дописі.
Населення просять негайно повідомити Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області про виявлення даного товару в обігу (вул. Минайська, 39 а, м. Ужгород, Закарпатська область, 88015, тел.: (0312) 64-71-79) та інформують, що відповідно до статті 20 Закону України “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів” оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган (Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області), що передбачено частиною 3 статті 20 даного закону.
Довідково: хлорпірифос – (ХПФ) є фосфорорганічним інсектицидом, який широко використовується в побуті, сільському господарстві та промисловості протягом останніх 40 років приблизно в 100 країнах світу. Незважаючи на введені істотні обмеження його застосування в домашніх умовах у низці країн (США, 2001; Європейський Союз, 2003), ХПФ залишається дуже широко вживаним. Викликає дифузне ураження нейронів центральної нервової системи. Він належить до токсикантів — агоністів, що діють на специфічні рецептори, а саме — на холінорецептори. Як і всі фосфорорганічні сполуки, ХПФ впливає на нервову систему, інгібуючи ацетилхолінестеразу (АХЕ).
- броколі
- Держпродспоживслужба
- небезпека